Om os

Solgaven er oprindelig et plejehjem bygget af Dansk Blindesamfund i 1976.

I 2007 blev Solgaven færdig med modernisering, og lejlighederne fremstår nu som moderne handicapvenlige plejeboliger specielt indrettet til synshandicappede.

Solgaven modtager borgere fra hele landet, og medlemskab af Dansk Blindesamfund er ikke en forudsætning for visitation til Solgaven.

Solgaven er selvejende, og bestyrelsen har indgået driftsoverenskomst med Vejle kommune.

Boligerne administreres af Vejle kommunes boligadministrationskontor efter lov om almenboliger, dvs, at man betaler indskud og får boligydelse.

Centret har 54 lejligheder.

Solgaven ligger i udkanten af Vejle.

Det er en selvejende institution, der har 54 lejligheder, som hver indeholder et opholdsrum med et lille køkken med et par kogeplader, et soveværelse med faste skabe og et godt badeværelse. Hver lejlighed har udgang til enten terrasse eller altan.

Der er flere fælles opholdsrum, hvor beboerne kan mødes, og i centerdelen er der dagligstue, pejsestue, spisestue, træningslokale og aktivitetscenter.
Solgaven har eget køkken, hvor man dagligt tilbereder varm mad fra bunden og i øvrigt alle andre måltider.

Solgaven blev bygget af Dansk Blindesamfund i 1976 og blev gennemgribende moderniseret i 2007.

I alle bygninger er der indendørs ledelinjer, belysning, som er tilpasset svagsynede, og fællesrummene er forsynet med akustiklofter for at tilgodese de beboere, der har høreapparat.

Bygningerne er opført i to etager af gule teglsten og med gult tegltag. Husene hænger sammen, så man kan gå under tag fra lejlighederne til centerdelen.

Aktiviteterne i aktivitetscentret ”Solpletten” skifter i ugens løb.

Carlo, Ella og Signe tager hver dag det hele med. De mødes ved 9-tiden til en kop kaffe sammen med de, der kommer i dagscentret, og så går snakken om, hvad der er sket ude i verdenen og inde på Solgaven siden sidst.

De fleste dage er der to aktiviteter, så man må vælge. Denne fredag er det ekstra svært, for mændene kan komme en tur på smugkro. Johnny er ikke i tvivl: En øl går man aldrig fejl af.

Johan vælger i stedet en tur i træningslokalet, hvor han kan få gode råd om sin træning af fysioterapeuten, som kommer på Solgaven tre gange om ugen. Johan nyder at gå en rask tur på løbebåndet, her er nemlig ingen forhindringer. Derefter træner han arme og ben, tager en cykeltur, og endelig får boksepuden en omgang. Det sker, at han også når massagestolen, selvom der nogle gange er kø til den.

Inde i aktivitetscentret er der gang i nørklerierne, som kan være læderarbejde, perler, maling eller noget helt andet. Vera er fast deltager, for det er godt at være produktiv og få rørt fingrene. Det er også muligt at bruge sin viden, når de i fællesskab løser kryds og tværs.

Uanset om der trænes, nørkles eller snakkes, så hører der små godmodige drillerier til. Det gælder både for beboere, dagcenterbrugere, personale og frivillige, at tonen er dejlig fri.

Efter middagsmaden er der rift om lænestolene en lille times tid, inden næste valg skal træffes – balancetræning eller oplæsning fra Billed Bladet.

Et par gange om ugen kan beboerne komme med på ture i Solgavens bus. Det kan enten være for at drikke formiddagskaffe ved stranden og opleve årstidens skiftende dufte og farver – eller for at træne i det fri.

Højbede med lavendler, roser og andre bloms-ter sender deres dufte ud i Solgavens sansehave. Gartnerne har valgt de forskellige sorter, så der er blomster i haven det meste af året. Desuden er der så vidt muligt knald på farverne, så man kan skelne blomsterne, selvom synet er blevet meget svagt.

Også smagssansen kan stimuleres i haven. Jordbærplanter er anvendt som bunddække, og der er solbær, ribs og stikkelsbær. Buskene står ikke i rad og række, men man kan finde dem ved at dufte eller føle sig frem. I haven er der også et drivhus med vindruer.

Sansehaven ligger på Solgavens naturskønne grund, hvor man mod syd finder et stykke skov.

Stier med ledelinjer fører rundt om Solgaven, gennem Sansehaven og ned i skoven. Turen rundt om huset er på cirka 500 meter, og et stykke af vejen følger den parkeringspladsen.

På marken langs skoven går Solgavens får, som kan komme i læ under et lille lysthus – Nattergalehuset.

Rigtig mange beboere kan selv færdes ude, fordi de har stier, ledelinjer, gelændere og opmærksomhedsfelter til at fortælle dem, hvor de er henne. Beboere, som ikke selv kan komme ud, vil ofte blive tilbudt en tur i haven eller ned til fårene.

Der er noget at komme ud efter det meste af året. Og udearealerne bliver benyttet hele året rundt.

Solgavens frivillige giver ekstra muligheder for beboerne. Katja har stor glæde af besøgsvennen Ingrid, som kommer hos hende én gang om ugen. Olaf er frivillig og tager med på en ugentlig bustur. Helene præsenterer forskelligt klassisk musik i vinterhalvåret, og hun er også én af de frivillige, som deltager i dansecafé.

Solgavens frivillige bestemmer selv, hvad de vil bidrage med: Nogle tilbyder sang og hygge, andre har kreative tiltag, og så er der de, der gerne tager med på en indkøbstur i Bilka.

Solgavens Venner er en forening af pårørende, tidligere ansatte og andre, der ønsker at hjælpe. De står for cirka 8 lørdagsarrangementer og et par fester om året, hvilket er til stor glæde for rigtig mange beboere.